Fietsverlichting

Fietsverlichting is belangrijk, dat weten de meeste mensen wel. Toch fietsen mensen vaak zonder verlichting. De reden: Verlichting is vergeten, batterijen zijn leeg, verlichting is kapot of gestolen. Herkenbaar? 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start elk jaar in de donkere maanden haar landelijke campagne Fietsverlichting. Voor deze campagne en aandacht voor gebruik van goed werkende fietsverlichting, volgt het ROVZ de landelijke campagnekalender. 
De campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker’ sluit aan bij de ambitie van het ROVZ: 100% verkeersveilig, daar gaan we voor.
We willen dat alle Zeeuwen veilig thuis kunnen komen. 

Landelijke campagne

AAN in het Donker

Wist je dat?

5 %

van de fietsers in het donker een ongeluk heeft gehad?

15 %

tijdens het fietsen in het donker bijna is aangereden?

80 %

van de fietsers beschikt over vaste verlichting voor en achter

37 %

van de fietsers aangeeft dat losse lampjes niet goed werken

Regionale handhavingsacties politie Zeeland-West-Brabant, VVN, ZLM en ROVZ

Voor acties rond de Fietsverlichtingscampagne werkt het ROVZ samen met politie Zeeland-West-Brabant. Zo worden fietslampjes geleverd op verzoek aan diverse Politiebureaus in Zeeland. 

Tijdens de acties Lempke on tour regelt het ROVZ de inzet van vrijwilligers van VVN. Ook gaan medewerkers van ZLM en ROVZ in gesprek met fietsers/automobilisten. Zij delen hierbij campagnemateriaal uit.

Zo wordt bewustwording rond verkeersveiligheid gecreëerd en vergroot. Veilige deelname aan het verkeer door het voeren van goede fietsverlichting: zorg ervoor dat je zichtbaar bent in het donker, bij slecht weer en als het schemert. Tijdens Lempke on tour eind november 2023 zal het team ZLM-ROVZ de nieuwe AAN in het donker sleutelhangers uitdelen aan fietsers en is de nieuwe partner van Lempke toegevoegd aan het fietsverlichtings-actieteam!

Meer over handhavingsacties

Weet jij het nog?

Wat zijn nu precies die regels voor fietsverlichting en reflectoren op de fiets?

Wat zijn nu precies die regels voor fietsverlichting en reflectoren op de fiets?

1. Als fietser is het belangrijk om in het donker, bij slecht zicht (weer) en bij schemer een voorlicht en achterlicht aan te hebben
2. Het gebruik van reflectoren op de achterkant van de fiets, trappers, wielen of banden dragen bij aan de zichtbaarheid.

Meer informatie