Fietsverlichting
Fietsverlichting is belangrijk, dat weten de meeste mensen wel. Toch fietsen mensen vaak zonder verlichting. De reden: Verlichting is vergeten, batterijen zijn leeg, verlichting is kapot of gestolen. Herkenbaar?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start elk jaar in de donkere maanden haar landelijke campagne Fietsverlichting. Voor deze campagne en aandacht voor gebruik van goed werkende fietsverlichting, volgt het ROVZ de landelijke campagnekalender.
De campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker’ sluit aan bij de ambitie van het ROVZ: 100% verkeersveilig, daar gaan we voor.
We willen dat alle Zeeuwen veilig thuis kunnen komen.
Wist je dat?
5 %
van de fietsers in het donker een ongeluk heeft gehad?
15 %
tijdens het fietsen in het donker bijna is aangereden?
80 %
van de fietsers beschikt over vaste verlichting voor en achter
37 %
van de fietsers aangeeft dat losse lampjes niet goed werken
Regionale handhavingsacties politie Zeeland-West-Brabant, VVN, ZLM en ROVZ
Tijdens de fietsverlichtingscampagne in 2022 werkte het ROVZ samen met politie Zeeland-West-Brabant. Deze samenwerking gebeurde tijdens handhavingsacties in specifieke regio's.
Hiervoor zette zij vrijwilligers van VVN en medewerkers van ZLM in om in gesprek te gaan met fietsers/automobilisten. Zij delen hierbij campagnemateriaal uit.
Zo wordt bewustwording rond verkeersveiligheid gecreëerd en vergroot.
Weet jij het nog?
Wat zijn nu precies die regels voor fietsverlichting en reflectoren op de fiets?
Wat zijn nu precies die regels voor fietsverlichting en reflectoren op de fiets?
1. Als fietser is het belangrijk om in het donker, bij slecht zicht (weer) en bij schemer een voorlicht en achterlicht aan te hebben
2. Het gebruik van reflectoren op de achterkant van de fiets, trappers, wielen of banden dragen bij aan de zichtbaarheid.
Aandacht voor fietsverlichting bij partners
Alle partners van het ROVZ worden voor de campagne voorzien van de posters. Met het verzoek om deze actief in te zetten en zo het bereik te vergroten: fietsers zet je licht AAN in het donker, bij schemer en wanneer het slecht weer is. Informatie kan worden verspreid op verschillende manieren: Denk aan een bericht op Facebook, op de eigen website en posters ophangen in de gebouwen. Zo worden eigen medewerkers en bezoekers geattendeerd op de campagne én nut en noodzaak van het gebruik van fietsverlichting. Wij vragen onze partners om deze boodschap uit te dragen binnen de eigen organisatie.