Fietsverlichting

Fietsverlichting is belangrijk, dat weten de meeste mensen wel. Toch fietsen mensen vaak zonder verlichting. De reden: Verlichting is vergeten, batterijen zijn leeg, verlichting is kapot of gestolen. Herkenbaar? 

De campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker’ sluit aan bij de ambitie van het ROVZ: 100% verkeersveilig, daar gaan we voor. We willen dat alle Zeeuwen veilig thuis kunnen komen. Wilt u als partner van het ROVZ, school, bedrijf of organisatie ook aandacht vragen voor de campagne of onze ambitie uitdragen, dan ondersteunen wij dat.

AAN in het Donker

Fietsverlichtingscampagne

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start elk jaar in de donkere maanden haar landelijke campagne Fietsverlichting. Voor deze campagne en aandacht voor gebruik van goed werkende fietsverlichting, volgt het ROVZ de landelijke campagnekalender. De campagne is gericht op fietsers om gebruik van fietsverlichting te stimuleren.

Landelijke campagne

AAN in het donker

Wist je dat?

1. Verlichting niet zozeer voor jouw eigen zicht is maar vooral zodat automobilisten je zien?
2. In de 4 grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) fietsers gemiddeld minder vaak licht aan hebben dan in andere steden? Ook gebeurt dit minder vaak volgens de regels.
3. Jongeren en jongvolwassenen in verhouding minder vaak verlichting aan hebben dan ouderen?
4. Het achterlicht het belangrijkst is? Omdat je het achteropkomende verkeer niet kunt zien aankomen.

5 %

van de fietsers in het donker een ongeluk heeft gehad?

15 %

tijdens het fietsen in het donker bijna is aangereden?

80 %

van de fietsers beschikt over vaste verlichting voor en achter

37 %

van de fietsers aangeeft dat losse lampjes niet goed werken

Regionale handhavingsacties politie Zeeland-West-Brabant, VVN en ROVZ 2021

Tijdens de fietsverlichtingscampagne in 2021 werkte het ROVZ samen met politie Zeeland-West-Brabant. Deze samenwerking gebeurde tijdens handhavingsacties. Hiervoor zette zij vrijwilligers van VVN in om in gesprek te gaan met fietsers/automobilisten. Zij delen hierbij campagnemateriaal uit.

Zo wordt bewustwording rond verkeersveiligheid gecreëerd en vergroot. Op het gebied van campagnematige handhaving werkte het ROVZ samen met een regionaal team verkeer politie én met inzet van vrijwilligers VVN een handhavingsactie rond fietsverlichting te organiseren in een specifieke regio. 

Weet jij het nog?

Wat zijn nu precies die regels voor fietsverlichting en reflectoren op de fiets?

Wat zijn nu precies die regels voor fietsverlichting en reflectoren op de fiets?

1. Als fietser is het belangrijk om in het donker, bij slecht zicht (weer) en bij schemer een voorlicht en achterlicht aan te hebben
2. Het gebruik van reflectoren op de achterkant van de fiets, trappers, wielen of banden dragen bij aan de zichtbaarheid.

Meer informatie

Logo wie zaait moet oogsten
21 juni T/M 31 oktober 2022

Wie zaait... Moet oogsten

Lees meer
MONO Ongestoord Onderweg logo
01 september T/M 30 november 2022

MONO

Lees meer