Wielrennen

Wielrennen, zeker in zo'n mooie fietsprovincie als Zeeland is het erg populair. Tijdens het fietsseizoen kun je vaak niet de weg op zonder één of meerdere wielrenners te zien. Maar ook zij zijn een kwetsbare groep verkeersdeelnemers die zich vaak mengen met ander verkeer. 

Wegkapitein

Om de verkeersveiligheid onder wielrenners te verbeteren steunt het ROVZ de cursus wegkapitein van wielersportbond NTFU. Wielrenners leren zo veilig en goed georganiseerd als groep te fietsen. Afspraken met elkaar maken over gedrag en communicatie en rekening houden met andere weggebruikers zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de cursus. In Zeeland zijn al meerdere cursussen gegeven. Via het NTFU kunnen wielrengroepen hun interesse aangeven voor de cursus. Bij voldoende animo organiseren we gezamenlijk weer een cursusdag. 

Fietsen in een groep brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen om je heen. De wegkapiteins in spé krijgen daarom handvatten hoe ze een groep fietsers veilig door het verkeer loodsen en hoe ze daarbij ruimte geven aan andere verkeersdeelnemers. Zo zorgt de wegkapitein ervoor dat de verkeersregels en gedragsregels van de vereniging worden gevolgd en spreekt leden hierop aan als dit nodig is. Ook zet de wegkapitein routes uit en ziet hij of zij toe op de snelheid van de groep.