BOB

De BOB campagne is een landelijke campagne geïnitieerd vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ROVZ volgt de landelijke campagnekalender en vraagt ook met deze campagne aandacht voor de invloed van gebruik van alcohol in combinatie met deelname aan het verkeer. Met de inzet van deze verkeersveiligheidscampagne streeft het ministerie van I&W en het ROVZ dat zowel landelijk als regionaal steeds minder automobilisten met alcohol op achter het stuur stappen en zich meer en meer bewust worden van de effecten van alcoholgebruik op rijvaardigheid en daarmee alertheid. De focus is gericht op het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers.

BOB-zomer

BOB-winter

BOB-sport

Ben je BOB, zeg het hardop!

Drank en verkeer gaan niet samen. Bespreek voordat je op stap gaat of jij, een partner, een vriend of vriendin, een familielid of een collega de BOB is en andere veilig thuis brengt.

En eerlijk is eerlijk: wissel met elkaar af. 

BOB

BOB campagnemateriaal

Het ROVZ zorgt net als bij de andere verkeersveiligheidscampagnes voor verspreiding van campagnemateriaal aan onze partner organisaties. Met het verzoek om deze materialen zoals de posters ook verder op te hangen in eigen gebouwen, wordt de focus op deze campagne versterkt. Langs regionale wegen worden deze posters ook weer in de frames gehangen. Zo wordt er volop aandacht besteed aan verkeersveiligheid.

Wij vragen jullie als ROVZ partner om deze boodschap uit te dragen binnen eigen organisatie o.a. door het ophangen van campagneposters en door het vermelden van info over deze campagne op eigen website, nieuwsbrief of via social media. Zo wordt info over deze campagne nog breder verspreid.

Wist je dat?

In 2015 waren er 75 tot 140 verkeersdoden en ruim 4.000 ernstig gewonden in Nederland als gevolg van alcohol. 

1 op de 5

verkeersslachtoffers zijn het directe gevolg van alcohol

1 miljoen

Blaastesten per jaar

4-5 glazen

2x zoveel kans op een ongeluk

8-9 glazen alcohol

17x meer kans op een ongeluk

Risico's van alcohol in het verkeer

Ben je BOB? Drink dan helemaal geen alcohol. Als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om 'nee' te zeggen. Hoe komt dat? Een gezellig sfeertje, de groep, maar ook het ontremmende effect van alcohol: 

  • Elk glas alcohol geeft je zin in meer
  • Je voelt je zelfverzekerder en onderschat de risico's en gevaren van rijden onder invloed
  • Je rijvaardigheid gaat na een paar glazen alcohol flink achteruit. 
  • Je reactievermogen en concentratie gaat achteruit
  • Je wordt impulsiever en losser. Je zoekt de grenzen op van wat wel en niet mag. 
  • Je ziet minder wat links en rechts van je gebeurt

VVN Verkeerscheck alcohol

Op de website van Veilig Verkeer Nederland staat informatie over de BOB campagne, waaronder ook een verkeerscheck rond de gevolgen van alcoholgebruik in combinatie met deelname aan het verkeer. Benieuwd naar deze test? Check de website van VVN.

VVN Verkeerscheck alcohol

Handhaving op afleiding vanuit de MONO-bus
01 februari T/M 20 december 2024

Ogen op de weg (MONO-bus)

Lees meer
Campagneposter 'Ogen op de weg'
01 januari T/M 05 maart 2024

Ogen op de weg (MONO-bus)

Lees meer