Oogsten in juli t/m oktober

In de maanden juli t/m oktober staan de Zeeuwse polderwegen in het teken van het oogstseizoen. In deze maanden is er meer drukte met onder andere landbouwvoertuigen op plattelandswegen in Zeeland. 

Risico's op de weg tijdens het oogstseizoen

Tijdens het oogstseizoen zijn agrariërs druk in de weer op het land en de omliggende wegen. Dat zorgt niet alleen voor drukte op de weg, het kan ook voor komen dat bijvoorbeeld graan of slik achterblijft op de wegen. Hoewel agrariërs en de wegbeheerders samenwerken om de weg zo snel mogelijk schoon te maken, zijn er voor weggebruikers wel extra risico's. Let bijvoorbeeld op graan op de weg. Voornamelijk als je op een (motor)fiets zit. Ook modder op de weg kan een risico vormen.

Modder op de weg

Slik spoor van tractorbanden

Samen werken we aan een betere verkeersveiligheid tijdens het oogstseizoen

Zeeuwse agrariërs en loonwerkers

Tips voor meer veiligheid op de weg tijdens het oogstseizoen

  • Zwaai naar elkaar, dan weet je dat je elkaar gezien hebt.
  • Zorg altijd dat je oogcontact maakt met de bestuurder van een landbouwvoertuig. Zo weet je zeker dat je gezien wordt en niet ongezien in de dode hoek terecht komt.
  • Kom je al fietsend een landbouwvoertuig tegen? Ga achter elkaar rijden of stap even af en ga in de berm staan. Een landbouwvoertuig heeft maar weinig uitwijkruimte.
  • Als het heeft geregend, is het veel gladder doordat er modder op de weg is gekomen. Ook bij een dun modderlaagje is het belangrijk voorzichtig te zijn. Blijf als weggebruiker in dit geval recht sturen, laat het gas los en laat de auto uitrollen.
  • Let op bijvoorbeeld graan of slik op de weg.
  • Let op het uitzwenken van landbouwvoertuigen. Houd voldoende afstand.

Wie zaait... moet oogsten

De Zeeuwse wegbeheerders en brancheorganisaties Cumela en ZLTO hebben hun handen in één geslagen om in 2022 een gezamelijke campagne rondom het oogstseizoen te ontwikkelen. 

Meer over deze campagne

Logo Wie zaait.... moet oogsten