Samen gaan we voor 100% verkeersveiligheid in Zeeland. Samen gaan we voor Ongestoord Onderweg!

MONO

MONO, waar staat dat nu eigenlijk voor? MONO staat voor het ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding deelnemen aan het verkeer. Je bent namelijk maar met één ding bezig. En dat is veilig van A naar B komen.
Ongestoord onderweg zijn is goed voor de verkeersveiligheid, en dus ook voor jouw organisatie. Ongeacht of je voor een grote organisatie werkt, als ZZP’er, of alles hier tussenin. Iedereen kan meedoen!

Lesmodule 'afleiding in het verkeer' voor beroepschauffeurs

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en MONO-zakelijk hebben een interactieve lesmodule ontwikkeld - bedoeld voor trainers, docenten, instructeurs van opleidingsinstituten en werkgevers met eigen opleiders en/of een eigen academie - met daarin aandacht voor afleiding in het verkeer.

Als werkgever heb je een belangrijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van jouw werknemers. Vaak wordt er alleen gedacht aan de veiligheid op de fysieke werkplek, maar de risico’s van de mobiele werkplekken zijn vele malen groter. MONO-zakelijk zet daarom in op ‘ARBO-proof onderweg’.

Lees meer over de lesmodule

Afbeelding van de lesmodule 'afleiding in het verkeer' voor beroepschauffeurs

MONO zakelijk animatie

Jouw rol als werkgever is cruciaal in het veiliger, duurzamer en slimmer maken van het verkeer.

De waarden van MONO

MONO draagt bij aan specifieke waarden die voor jouw organisatie of bedrijf belangrijk kunnen zijn. MONO draagt bij aan: kostenverlaging, (verkeers-)veiligheid, goed werkgeverschap en een goed imago.

Hoe draagt MONO bij aan kostenverlaging?

MONO omarmen in de organisatie kan helpen kosten te minimaliseren. Het niet-MONO rijden kan namelijk voor extra kosten zorgen. Denk aan schade, stilstand en uitval van medewerkers. Dit spreekt voor zich. Maar het continue bereikbaar zijn leidt ook tot meer stres en minder aandacht voor ander verkeer. Daarom komen maatschappelijke kosten van ziektekostenverzekeraars en arbodiensten hier ook nog bij. De kosten van verkeersongevallen bedragen jaarlijks 14 miljard. Voor een groot deel komen deze kosten bij werkgevers terecht.

Wat zijn de voordelen van verkeersveiligheid als waarde opnemen in ons beleid?

Het gebruik van mobiele apparaten verhoogt het risico op ongevallen van de medewerkers, maar ook afnemers en leveranciers. Het beantwoorden van de telefoon verdubbelt dit risico. En het lezen of schrijven van een berichtje maakt het risico zes keer zo groot.
Verkeersveiligheid als waarde opnemen in het beleid heeft de volgende voordelen:

  • Het voorkomen van menselijk leed en uitval
  • Minder schades (en dus kostenbesparing)
  • Het transport of de medewerker komt op tijd en zorgt voor een tevreden klant en een betrouwbare dienstverlening
  • Het voorkomen van imagoschade

Hoe draagt MONO bij aan goed werkgeversschap?

Potentiële werknemers kiezen vaak een organisatie die bekend staat om een goede omgang met medewerkers. MONO draagt hieraan bij.

Hoe draagt MONO bij aan een goed imago?

MONO uitdragen geeft een goede uitstraling van het bedrijf of de organisatie richting de buitenwereld. Het geeft aan dat je aandacht hebt voor de veiligheid van je medewerkers.

MONO Helden die je voor gingen

Bedrijven die aandacht geven aan MONO noemen we MONO Helden. Bekijk welke bedrijven en organisaties de MONO gedachte uitdragen. Wil jij hier ook bij staan? Meld je dan via de contactpagina als MONO held en zet de toolkit in!

MONO Helden Hall of fame

MONO Helden overdracht moment tussen Roegiers Glas en Marsaki
MONO Helden hall of fame