MONO

De Zeeuwse MONO campagne loopt in het najaar van september t/m november. We volgen in Zeeland de landelijke campagne van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: MONO 'Ongestoord Onderweg'. In het najaar is er landelijk en Zeeuws een extra focus op het zakelijke verkeer. 

MONO Ongestoord Onderweg logo

Aandacht op de weg

Het ROVZ volgt deze landelijke campagnekalender en richt zich ook dit jaar op deze prioriteit binnen de verkeersveiligheidscampagnes én SPV thema Afleiding.
Social media en deelname aan het verkeer: dat is een onverantwoorde en gevaarlijke combinatie. Toch komt dit gedrag veel voor en leidt het volgens inschatting van de SWOV tot enkele tientallen slachtoffers per jaar. Daarom is de campagne Aandacht op de weg / MONO in het leven geroepen.
 

Deze campagne is gericht op zowel automobilisten als fietsers. Doel is om hen bewust te maken van het afleidende effect van smartphonegebruik voor social media tijdens het rijden en van de risico's die dat gedrag veroorzaakt voor de eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers.

Tips voor MONO-rijden

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat je als bestuurder niet afgeleid wordt tijdens het rijden. Zo rij je eenvoudig MONO:

  • Schakel de ‘niet storen functie’ in op je telefoon;
  • Activeer de ‘niet storen’ app;
  • Berg je telefoon op en zet deze op stil of schakel de vliegtuigmodus in.

Klik op onderstaande link en ontdek hoe je jouw telefoon MONO instelt. Mensen die jou onderweg berichten, ontvangen dan een berichtje dat je onderweg bent. Ook de omgeving wordt opgeroepen geen berichten te sturen of te bellen als je weet dat iemand onderweg is. Hiermee help je ook anderen om MONO te rijden. Wel zo veilig!

Stel je telefoon MONO in

MONO rijden

Zeeuwse ontwerpwedstrijd campagneposter MONO

Eind vorig jaar heeft onze projectleider Educatie alle scholen in het voortgezet onderwijs benaderd voor deelname aan de Zeeuwse ontwerpwedstrijd campagneposter.
Naast MONO kunnen leerlingen ook posters insturen voor de onderwerpen fietsverlichting en (a)sociaal gedrag in het verkeer.
Er zijn meerdere prijzen te winnen maar voornaamste en leukste prijs voor de winnaar is het plaatsen van de winnende poster als campagnemateriaal in frames langs de weg of in de horeca/bioscopen.

De winnende poster van 2022 is hier naast te zien.

Winnende campagneposter 2022

Samenwerking politie Zeeland-West-Braband en Provincie Noord-Brabant

Ook dit jaar is het ROVZ gevraagd om samen te werken aan de landelijke en regionale handhavingsactie op afleiding in het verkeer. 
Op meerdere momenten over het hele jaar verspreid zal de politie de touringcar weer inzetten om automobilisten bewust te maken van de gevaren van afleiding (door smartphone bijvoorbeeld). 

Naast bewustwording en stukje gedragsverandering worden er ook boetes uitgeschreven. Immers, wie niet horen wil….. Intussen is de planning al bekend: meer hierover leest u via de politie Zeeland-West-Brabant, Provincie Noord-Brabant en het ROVZ én via de media. 

MONO Posters

De MONO posters zijn hier onder te downloaden. 

Andere materialen nodig, zoals raamstickers, banners e.d., neem contact op!

Contact

Logo wie zaait moet oogsten
21 juni T/M 31 oktober 2022

Wie zaait... Moet oogsten

Lees meer
AAN in het Donker
03 oktober 2022 T/M 31 januari 2023

Fietsverlichting

Lees meer