Als MONO held durven we ook elkaar aan te spreken

“Aandacht voor verkeersveiligheid vind ik belangrijk. Ik zit zelf regelmatig op de weg en verbaas me soms over het rijgedrag van andere weggebruikers. Ze gaan slingerend over weg en je ziet ze bellen of appen. Om die reden was ik enthousiast over het initiatief om met Marsaki MONO-held te worden. Gedurende een maand staat het onderwerp nadrukkelijk op de kaart. En met resultaat. Ik weet zeker dat de collega’s bewuster omgaan met hun smartphone in het verkeer. Ongestoord rijden zonder afleiding van je telefoon is de nieuwe norm geworden.

Ruud de Baar is directeur van Marsaki. Dit bedrijf is sterk in projectmanagement van zowel nieuwbouw-, als renovatie- en verduurzamingsprojecten. Klanten komen hoofdzakelijk uit de hoek van woningbouwverenigingen, gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen. Marsaki is in heel Zuidwest-Nederland actief. Er werken 27 mensen, waarvan een groot deel regelmatig onderweg is. “Het idee om MONO-held te worden, kwam bij ons via De Koeijer Schilders / Roegiers Glas. Wij namen het stokje van hen over. Binnen ons bedrijf was het startpunt het moment dat alle deelnemers de MONO belofte ondertekenden. Daarmee verklaarden zij MONO te zullen gaan rijden.”

Werken aan bewustwording
Ruud vertelt dat ook tijdens diverse personeelsbijeenkomsten aandacht aan MONO werd besteed. “Natuurlijk was niet iedereen direct even enthousiast, maar gaandeweg gingen steeds meer collega’s beseffen hoe gevaarlijk bellen tijdens het verkeer is. Niet alleen het eigen gedrag veranderde, we durven ook elkaar aan te spreken op onveilig gedrag”, vertelt Ruud. “Een voorbeeld? Ik had een Teams-meeting waaraan iemand al rijdend wilde deelnemen. Daar heb ik direct een stokje voor gestoken: of je zet de auto aan de kant of we beëindigen nu deze vergadering.”

Bellen en rijden gaat niet samen
Ruud geeft aan zelf altijd al weinig getelefoneerd te hebben in de auto. “Eenvoudigweg omdat ik weet dat ik dan minder goed oplet. Het is echt voorgekomen dat ik een afslag miste, doordat ik in gesprek was. Dat is nu ook de boodschap aan collega’s. Iedereen belt sowieso handsfree en dan even naar huis bellen dat je iets later bent, vind ik geen probleem. Maar, voer zéker geen ingewikkelde gesprekken tijdens het rijden. Dat gaat eenvoudigweg niet samen.”

Minder kans op ongelukken

Hoewel je als bedrijf altijd maar een maand MONO-held bent, is Ruud enthousiast over het effect van de MONO-campagne. “Een aantal collega's deed het al goed, maar een deel is zich echt veel meer bewust geworden van de risico’s van bellen tijdens het rijden. Verder durven we elkaar makkelijker op smartphonegebruik aan te spreken en houden we er anderzijds ook zelf meer rekening mee. Als we elkaar bellen, vragen we vaak even of het gesprek gelegen komt. We snappen het allemaal als een collega antwoordt dat hij eerst even auto stilzet om daarna terug te bellen. Zo verkleinen we samen de kans op ongelukken.”

Word ook MONO held!

MONO helden stokje van De Koeijer Schilders naar Marsaki