JONGleren op Peutergroep Peuterpret te Aagtekerke

Maandagochtend 26 september 2022 bezoekt wethouder van Veere de heer Van Houten het project JONGleren op Peutergroep Peuterpret te Aagtekerke. Het project JONGleren is een educatief programma rondom verkeersveiligheid voor peuters en hun opvoeders. De kinderen gaan gedurende een aantal themaweken aan de slag met verkeerveiligheid. Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen dagelijks betrokken bij het verkeer. Op de fiets of lopend aan de hand van een ouder. Ook op het kinderdagverblijf, de basisschool en buitenschoolse opvang besteden we daarom aandacht aan verkeer. Wethouder Van Houten heeft in de ochtend meegedaan met de themaweek, hij las onder andere het boekje ‘Stoeprand stop’ voor en heeft helmen uitgedeeld aan de kinderen. Deze helmen zijn beschikbaar gesteld door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ). Stichting Verkeersonderwijs.nl voert het project JONGleren in Zeeland uit in opdracht van het ROVZ.

Peuters op de fiets met een helm

JONGleren

Bij jonge kinderen is het belangrijk dat ze op een spelende wijze worden betrokken bij het verkeer. Hier kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat tot 9 jaar de hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld en een kind nog niet alles kan. Zo halen ze fantasie en werkelijkheid tot die leeftijd nog door elkaar. Erover praten, het goede voorbeeld geven, herhalen, eenvoudige verkeersregels leren en zelf actief deelnemen in het verkeer blijven daarom belangrijk.

In Zeeland wordt JONGleren in het verkeer in 2022 ingezet bij zeven brede kindcentra locaties, waarbij de basisschool een Zeeuws Verkeersveiligheidslabel (ZVL) heeft. Deze scholen besteden net iets meer aandacht aan verkeerslessen. Hiermee kunnen we de doorlopende leerlijn bij verkeerseducatie garanderen.

Het programma bestaat uit vier onderdelen:

  • Teaminstructie voor pedagogisch medewerkers met lessuggesties voor pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en/of kinderdagverblijven. Inclusief een uitgebreide materialenkist.
  • Themaweken voor de kinderen (zelf uit te voeren door de pedagogisch medewerkers).
  • Ouderbijeenkomst met gastspreker.
  • Prentenboekje over verkeer voor alle kinderen, ouderbrochure en digitale nieuwsbrief.

JONGleren bij Peutergroep Peuterpret

Peuters op de fiets met een helm
fietshelmen worden opgezet door wethouder Van Houten
Wethouder Van Houten zit in de klas met Peuters van Peutergroep Peuterpret te Aagtekerke
Afbeelding staande houding van voertuigen
19 april 2024

Politiecontrole Grevelingendam te Bruinisse

Lees meer
Senioren met fiets in rij op Doortrapdag Goes
16 april 2024

Doortrapdag in gemeente Goes

Lees meer
10 april 2024

Praktisch Verkeersexamen op het Abdij!

Lees meer