Fietshelm voor kinderen is noodzaak


Verschillende trauma-artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) vinden een fietshelm voor kinderen noodzakelijk. Dit blijkt uit de publicatie 'Fietshelm voor kinderen is noodzaak!' uit 2010.

De afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) behandelen per jaar 67.000 patiënten na fietsongevallen. Hiervan zijn 26.000 kinderen van 0 tot 18 jaar. Jaarlijks moeten 2000 kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis door een fietsongeval. Dit komt vooral voor in de leeftijdscategorie 4 tot 5 jaar, 7 jaar en 12 tot 14 jaar. Ook blijkt uit de publicatie dat een fietsend kind dat bij een ongeluk geschept wordt of ergens tegenaan rijdt, bijna altijd op het hoofd belandt. Bij bijna de helft van de opgenomen kinderen (860) is de diagnose dan ook hoofd- of hersenletsel. Van de fietsende schoolkinderen in Nederland overlijden er jaarlijks 31. Bron: UMCU, AMC, UvA, VUmc.

Drie varianten
De meeste kinderen vinden het belangrijk hoe zij er uit zien. Daarom worden er drie verschillende fietshelmen aangeboden. De opdruk op de helmen is ontworpen na input van kinderen van groep 6 tot en met 8 van de Zeeuwse basisscholen.