Snelheid en gewicht van landbouwvoertuigen

Het oogstseizoen is in volle gang. Want, wie oogst... moet zaaien! In Zeeland hebben we veel agrariërs die voor onder andere ons voedsel zorgen. En nu moet het van het land. Daardoor rijden er meer (land)bouwvoertuigen op de weg. Je komt niet alleen tractoren tegen, maar ook trekkers met verschillende scherpe en/of zware machines. 

De voertuigen die we tijdens het oogstseizoen tegenkomen gaan snel en zijn erg zwaar. De maximale snelheid van de meeste landbouwvoertuigen is 40 km/u. En het totale gewicht van een combinatie van trekker en kipper inclusief lading kan zomaar oplopen tot 35 ton. Je kunt je voorstellen dat als zo’n voertuig helemaal volgeladen zit dat het wel even duurt voordat deze stilstaan. Wat voor invloed hebben snelheid en gewicht op het verkeer tijdens de oogsttijd? Bekijk het in deze aflevering!

Wie zaait moet oogsten, aflevering 3

Wat kun je doen....

... als weggebruiker? 

  • Geef landbouwverkeer de ruimte
  • Schiet niet zomaar voor een (land)bouwvoertuig langs. Remmen kan langer duren door de snelheid en het gewicht
  • Zoek een veilige plaats om (land)bouwvoertuigen te laten passeren als je langzamer bent
  • Zorg dat je genoeg overzicht hebt om in te halen als je sneller bent. Haal nooit in vlak voor een bocht!
  • Geef op tijd richting aan

... als agrariër of loonwerker? 

  • Maak gebruik van het Kwaliteitsnetwerk Landbouwverkeer Zeeland
  • Verlaag je snelheid als je langs kwetsbare verkeersdeelnemers rijdt (fietser/voetganger)
  • Zwaai naar overige weggebruikers, zodat ze weten dat je hen hebt gezien

(Land)bouwvoertuigen zijn snel en wegen veel. Samen kunnen we zorgen voor meer veiligheid op de weg. Zowel agrariërs als andere weggebruikers kunnen wat doen om de veiligheid te vergroten. 

Wat is de snelheid en hoe snel kunnen (land)bouwvoertuigen remmen?

Wettelijk gezien mogen tractoren op de openbare weg maximaal 40 km/u rijden. Het maakt in dat geval niet uit of ze geladen of niet geladen zijn. Wel moeten ze een kenteken hebben om 40 km/u te mogen rijden en moeten ze zich uiteraard houden aan de maximum snelheid die voor de weg geldt waar ze op rijden. 

Combines (oogstmachines) hebben vaak een maximale snelheid van 25 tot 30 km/u en rijden dus over het algemeen langzamer dan de tractoren die je op de weg tegen komt. 

Een geladen combinatie zoals een trekker en combine (kipper) heeft een langere remweg nodig dan als deze niet is geladen. Dat heeft met het gewicht te maken. Let er dus altijd op dat deze voertuigen misschien minder snel tot stilstand kunnen komen. Houd dus voldoende afstand en steek niet zomaar een weg over als je een (land)bouwvoertuig ziet.