Let op: (land)bouwverkeer!

Het oogstseizoen is van start. Want, wie zaait… moet oogsten! In Zeeland hebben we veel agrariërs die voor onder andere ons voedsel zorgen. En nu moet het van het land. Daardoor rijden er meer (land)bouwvoertuigen op de weg. Je komt niet alleen tractoren tegen, maar ook trekkers met verschillende scherpe en/of zware machines. 

Wie zaait moet oogsten, aflevering 1

Wat kun je doen...

... als weggebruiker?

  • Geef landbouwverkeer de ruimte
  • Zoek een veilige plaats om landbouwvoertuigen te laten passeren
  • Geef op tijd richting aan
  • Neem geen risico's
  • Zorg dat je de bestuurder van het voertuig ten alle tijde kan zien. Zwaai eens naar elkaar

... als agrariër of loonwerker?

  • Maak gebruik van het Kwaliteitsnetwerk Landbouwverkeer Zeeland
  • Modder verloren? Maak de weg weer schoon volgens de afspraken tussen de branche en wegbeheerders
  • Zwaai naar overige weggebruikers, zodat ze weten dat je ze hebt gezien
  • Verlaag je snelheid als je langs een fietser of voetganger rijdt

Samen kunnen we zorgen voor meer veiligheid op de weg. Zowel agrariërs als andere weggebruikers kunnen wat doen om de veiligheid te vergroten. 

Wat kan ik als fietser doen?

Wil je een fietstocht maken, toeren met de motorfiets, of lekker wandelen? Kijk goed vooruit. als er landbouwverkeer aan komt, ga dan eerder al in een breder stuk berm staan wachten. Je bent toch aan het ontspannen? Landbouwverkeer kan vaak slecht uitwijken. Ze zijn zwaar en bermen zijn soms te zacht. Het komt dus voor dat landbouwers wel aan de kant zouden willen, maar dit niet kunnen vanwege de voertuigen waar ze op zitten. Wat ze in dat geval wel kunnen doen is de snelheid verlagen zodat jij je veiliger kan voelen op je fiets of te voet. 

Waar kom ik landbouwverkeer tegen?

Over het algemeen kiezen loonwerkers en boeren de kortste route, mits deze route ook goed te berijden is. Landbouwverkeer probeert de (dorps)kernen te vermijden zolang dit mogelijk is. In Zeeland is er een Kwaliteitsnetwerk Landbouwverkeer Zeeland opgesteld. Dit is een netwerk waar het doorgaande landbouwverkeer als hoofdroutes gebruik van maakt. Op sommige routes gaat dit over meer dan 50 voertuigen per dag tijdens de oogst. Agrariërs en loonwerkers worden opgeroepen om dit netwerk zo veel als mogelijk te benutten. 

Als automobilist kun je er op letten om tijdens de oogst niet teveel binnendoor te rijden als je haast hebt. Op de binnendoor routes en polderwegen kun je juist veel landbouwverkeer tegenkomen. Deze wegen zijn vaak smal en de voertuigen hebben vaak niet de ruimte om aan de kant te gaan.