Zwaaiactie van start in Cadzand-Bad

Badgasten die op zaterdag 8 juli 2017 naar het strand bij Cadzand-Bad gingen, werden op de weg van Cadzand naar Cadzand-Bad op de Ringdijk Noord begroet door  een zwaaiende vrijwilliger van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Deze zwaaiactie is een initiatief van het Regionaal Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ)/Provincie Zeeland, in samenwerking met VVN. De actie bestaat uit een snelheidsdisplay, een zwaaiactie op de toegangsweg en een gesprekje op de parking.

Op 60 km-wegen in Zeeland wordt vaak te hard gereden. Met de zwaaiactie wil het ROVZ aandacht vragen voor de geldende maximumsnelheid. Op weg naar de parkeerplaats krijgen passanten twee keer een seintje. Eén keer wordt de snelheid gemeten; daarna worden ze toegezwaaid door een meneer of mevrouw die langs de weg staat. Als de bestuurders op de parkeerplaats uit de auto stappen, spreekt het VVN-team hen hierover aan. Na een aantal korte vragen krijgen de bezoekers een folder over snelheid uitgereikt. Als dank voor de tijd ontvangen de gasten ook een stressbal of een strandbal met het snelheidsbord ‘60’.
De actie wordt ingezet in juli en augustus, op dagen waarop veel mensen naar het strand zullen gaan. De dagen waarop het team in actie komt, is daarmee afhankelijk van het weer. De wegen zijn in overleg met wegbeheerders geselecteerd, op basis van snelheidsmetingen. In alle gevallen gaat het om 60 km-wegen die leiden naar grote parkeerplaatsen bij het strand of een recreatiegebied.

Positieve prikkel
Gedeputeerde Harry van der Maas is tevens voorzitter van het ROVZ. Hij is enthousiast over de actie. “Het is een sympathieke actie, waarbij we mensen persoonlijk aanspreken”, aldus Van der Maas. “Een kleine prikkel om de bewustwording op gang te brengen. Ook positief is dat we bij deze actie nauw samenwerken met andere wegbeheerders. Gemeenten en het waterschap hebben aangegeven op welke 60 km-wegen zij overlast ervaren. Op die plekken zetten we het voorlichtingsteam in.”

Smile
Na afloop van de snelheidsactie wordt op de betreffende wegen nog een aantal weken een display met een smiley geplaatst. Hiermee worden de weggebruikers langere tijd herinnerd aan de zwaaiactie. Los daarvan is het display met smiley een duidelijk signaal naar alle weggebruikers dat ze op een weg rijden waar een snelheidsregime geldt van 60 km/uur.

Speerpunt snelheid
Op 30 en 60 km wegen wordt er in Zeeland vaak te hard gereden. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Mede daarom is het onderwerp ‘snelheid’ ook in 2017 een speerpunt van het ROVZ. De afgelopen jaren waren de acties vooral gericht op wegen binnen de bebouwde kom, maar ook op 60 km-wegen zijn de gevaren groot.