ZLM Junior Trials voor Zeeuwse middelbare scholieren

Vaardigheden aanreiken en praktijkervaring opdoen om veiliger aan het dagelijks verkeer te kunnen deelnemen. En daardoor minder ongelukken. Dat wil ZLM is samenwerking met ROVZ bereiken met de Junior Trials trainingen van 6 september tot 18 oktober 2016 in Goes en Terneuzen. Een training speciaal voor middelbare scholieren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. Ruim 1800 Zeeuwse scholieren doen mee.

Verkeer

Verkeer is doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren van 12 tot 18 jaar. In die levensfase verandert de verkeersrol meerdere malen in korte tijd. Pubers staan daarnaast onder druk van vrienden en groepsprocessen, impulsen en het verkennen van grenzen. Stap je in een auto als je weet dat de bestuurder onder invloed is en draag je je altijd de autogordel? Speciaal getrainde instructeurs coachen en begeleiden de jongeren tijdens het programma en leggen diverse vraagstukken voor. Zowel theoretisch als in de praktijk. Want de jongeren mogen ook zelf, onder begeleiding, een auto besturen op een van het verkeer afgesloten parcours.

 

Drie onderdelen

ZLM Junior Trials bestaat uit drie onderdelen: Vijf praktijkoefeningen, drie laboratoriumopdrachten en twee groepsdiscussies. In het laboratorium komt het dragen van de gordel, de dode hoek en alcohol in het verkeer aan bod. Bij de praktijkopdrachten ervaren de deelnemers onder andere wat er gebeurt met losliggende voorwerpen wanneer er plots geremd moet worden.

Investeren in preventie
Voor ZLM is het vanuit Verkeersveiligheid, MVO en preventie interessant om in dit programma te investeren. Want de jeugd is de toekomst. Jongeren kunnen tegenwoordig al op hun 17e het rijbewijs behalen. Junior Trials is daarop een mooie voorbereiding, maar vooral ook een  leuk en leerzaam programma. Naast Junior Trials biedt ZLM sinds 2009 in samenwerking met het ROVZ ook Trials aan voor jongeren in de leeftijd van 18 t/m 27 jaar (www.trials.nl/).

Programma & locatie
Het programma vindt afwisselend plaats in Goes (Omnium) en Terneuzen (Body-line) van 6 september tot en met 18 oktober 2016 op dinsdag-, woensdag-, en donderdagen (muv donderdag 8 september). Foto's en meer op de Facebook pagina van Junior Trials.