Tholen krijgt primeur snelheidsspaarpot

Safety Safe Tholen: sparen voor verkeersveiligheidsmaatregelen

 

Gedeputeerde Harry van der Maas, voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), en Corniel van Leeuwen, wethouder van de gemeente Tholen, hebben woensdag 16 september 2020 vanaf 10:45 uur het startsein gegeven voor de ingebruikname van de Safety Safe/spaarpaal in de Koningin Julianastraat in Tholen. De spaarpaal is voorzien van een snelheidsmeter en beloont goed rijgedrag met geld voor een verkeersveiligheidsspaardoel.

 

“Binnen de bebouwde gebeuren met regelmaat ongelukken door snelheidsovertredingen. Met de spaarpaal stimuleren we op een positieve manier om 30 km/u binnen de bebouwde kom te rijden”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas.

Spaardoel

Omwonenden zijn nauw betrokken bij de spaarpaalactie. Zij hebben op 24 augustus tijdens een buurtbewonersbijeenkomst gestemd op één van de drie spaardoelen om de verkeersveiligheid in de straat te verbeteren. Tijdens dit startmoment is het spaardoel dat door de buurt is gekozen bekend gemaakt. Dit is een combinatie van 30 km uiting én ribbels op het wegdek. De spaarpaal staat vier weken in Tholen.

“Tholen is blij dat er extra aandacht wordt besteed aan het snelheidsprobleem in de Koningin Julianastraat. De combinatie Safety Safe dit jaar met de snelheidscampagne Bedankt dat je langzamer rijdt volgend jaar, zal mensen nog meer bewust maken van hun rijgedrag. Dit komt ten goede aan de straat, buurt en wijk. Veiliger rijden zorgt ook voor een sociaal aspect: mensen houden rekening met elkaar”, aldus wethouder mobiliteit Corniel van Leeuwen.

Wethouder Corniel van Leeuwen en gedeputeerde Harry van der Maas bij start Safety Safe

Safety Safe spaarpaal

De spaarpaal is een middel om in een straat waar te hard wordt gereden de gemiddelde snelheid naar beneden te krijgen. Vooral binnen de bebouwde kom wordt de 30km/u vaak overschreden.
Het ROVZ heeft alle Zeeuwse gemeenten gevraagd om een straat aan te melden met snelheidsproblemen. Gemeente Tholen (Koningin Julianastraat in Tholen) en gemeente Veere (Duinstraat-Middelburgsestraat in Koudekerke) hebben hierop gereageerd. In beide straten komt dit jaar de Safety Safe spaarpaal te staan.

Kosten

De financiering van de Safety Safe is in handen van de Provincie Zeeland, het ROVZ.
Het spaardoel betaalt de gemeente Tholen.

 

 

 

 

‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’

Provincie Zeeland en het ROVZ koppelen in samenwerking met de gemeente Tholen aan dit project ook de campagne ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’. Volgens planning start deze begin 2021. Zo is er in 2020 en 2021 op meerdere momenten aandacht voor het thema snelheid/veiligheid. Politie en Veilig Verkeer Nederland werken aan deze campagne mee. Omwonenden worden betrokken bij de middelen die ingezet worden.

De Safety Safe maakt onderdeel uit van de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid. Voor meer informatie:
Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid 2020 | rovz.nl

Harry van der Maas rijdt met gepaste snelheid door de straat