Start campagne "Onderweg ben ik Offline"

Maandag 12 september 2016 start de landelijke campagne 'Onderweg ben ik Offline'. De campagne roept automobilisten en fietsers op om hun aandacht bij het verkeer te houden en onderweg geen smartphones te gebruiken. Het gebruik van de telefoon tijdens het autorijden of op de fiets is namelijk levensgevaarlijk. Tijdens de campagneperiode houdt het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ) extra acties in Zeeland.

Gebruik van de telefoon tijdens het rijden heeft invloed op het reactievermogen, de controle over het voertuig, de aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden en/of aanwijzingen. Als de telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden, is er 25x meer kans op een ongeval. Niet iedereen is zich bewust van dit gevaar. Daarom wordt de boodschap 'Onderweg ben ik OFFline'vanaf half september uitgedragen via posters, tv- en radiospots, borden langs de weg. In Zeeland maakt het ROVZ daarnaast gebruik van bioscoopreclame, een voorlichtingsteam van Veilig Verkeer Nederland en folders.

Aandacht voor slim gebruik van de smartphone blijft belangrijk, aldus gedeputeerde en ROVZ-voorzitter Harry van der Maas. 'Gebruik van je mobiel in het verkeer zorgt voor gevaarlijke situaties. Zet je telefoon daarom voor vertrek op stil of laat deze in je tas totdat je op de plaats van bestemming bent. Dat helpt verkeersongelukken voorkomen.'

Meer informatie over de campagne 'Onderweg ben ik offline'

Fietsmodus app

Er is er ook speciale aandacht voor fietsers. Veel fietsongelukken (1 op 5) van jongeren worden veroorzaakt doordat ze tijdens het ​fietsen bezig zijn met hun smartphone. Daarom is er een speciale app gemaakt. De fietsmodus app. Deze is gratis te downloaden. Door deze app aan te zetten, blijf je offline tijdens het fietsen. Dat is een stuk veiliger en bovendien worden zo punten verzameld waarmee ook nog mooie prijzen te winnen zijn.

Meer informatie over de Fietsmodus app