Start campagne 'Licht aan, Apps uit!'

De donkere dagen zijn weer aangebroken. Dat betekent extra opletten in het verkeer. Zeker schoolgaande jongeren zijn op de fiets erg kwetsbaar. Het is daarom goed als jongeren weten hoe ze hun veiligheid kunnen verbeteren. De campagne 'Licht aan, Apps uit!' is op 2 november 2015 in Zeeland van start gegaan.
 

Van 2 t/m 11 november 2015 heeft Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) zadelhoesjes uitgedeeld op scholen. Een attentie om verlichting op de fiets aan te doen en de mobiele telefoon niet op de fiets te gebruiken. De boodschap 'Licht aan, Apps uit', is bedacht door de Zeeuwse jongeren van JouwZeeland. Voorafgaand aan de campagne zijn er posters uitgedeeld met daarop de slogan 'Ik val op'.

Alertheid belangrijk speerpunt
"Elk onnodig verkeersongeluk is er een te veel", aldus gedeputeerde en ROVZ-voorzitter Harry van der Maas. "Daarom zet ik mij graag in voor de actie 'Licht aan, Apps uit!' ". De wereld om ons heen wordt steeds sneller. We willen geen moment missen en daarmee zijn we ook sneller afgeleid. Maar gebruik van smartphones in het verkeer zorgt voor gevaarlijke situaties. Laat je telefoon daarom liever in je tas totdat je op school bent. En zorg dat je zelf goed zichtbaar bent. Dat helpt verkeersongelukken voorkomen.

Herinnering helpt
Eén op de vijf fietsongelukken gebeurt doordat mensen bezig zijn met hun mobiele telefoon of rijden zonder verlichting. Uit onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is verder gebleken dat 50% van de fietsers zonder complete verlichting rijdt en dat 30% meer fietsers hun fietslicht voeren, wanneer zij direct voordat zij voorafgaand aan hun fietsrit in het donker worden herinnerd aan hun verlichting. De meest voorkomende reden voor het ontbreken van verlichting is eenvoudigweg dat mensen vergeten het licht aan te zetten of om losse lampjes te bevestigen. Reden genoeg om hier aandacht aan te blijven besteden.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact op met Marieke Kalverboer, afdeling Communicatie van de Provincie Zeeland, tel. 0118 63 13 89 of 06 28 90 41 90.