Nieuw ervaringsverhaal 'Er gaat meer kapot dan je scherm'

‘Het is gewoon heel gevaarlijk, je hebt niet door wat je doet’, vertelt Mark (18 jaar) uit Sluis. Hij deelt zijn ervaring met telefoongebruik op de fiets in het kader van de campagne aandacht voor verkeer ‘Er gaat meer kapot dan je scherm’. Veel jongeren denken dat hen niets kan overkomen op de fiets. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Even je muziek veranderen of je app checken kan grote gevolgen hebben. Het is zelfs zo dat de kans op een ongeluk verzesvoudigt als je berichten verstuurd tijdens het fietsen.

Benieuwd naar het verhaal van Mark? Kijk dan op www.aandachtvoorverkeer.nl.

Voortraject
De campagne ‘Er gaat meer kapot dan je scherm’ richt zich niet alleen op jongeren, maar is bedacht en gemaakt met Zeeuwse scholieren. Na een brainstormavond en creatieve sessie met de jongeren van JouwZeeland is bureau Square Fruit aan de slag gegaan met de input van de jongeren rondom het onderwerp aandacht voor verkeer. JouwZeeland is een netwerk van ongeveer 300 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar dat de Provincie Zeeland adviseert over allerlei onderwerpen. Zo ook over verkeersveiligheid. De jongeren gaven aan dat de campagne over aandacht voor verkeer moet aanzetten tot nadenken. Jongeren moeten bewust worden van de risico’s van telefoongebruik in het verkeer. De campagne moet daarbij lokaal herkenbaar zijn en het belangrijkste onderdeel: het moeten persoonlijke échte verhalen zijn.

Speerpunt aandacht
Aandacht voor verkeer is een speerpunt van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ), omdat smartphonegebruik een belangrijke oorzaak is van ongelukken. Als je je telefoon gebruikt terwijl je op de fiets zit, verdubbelt dit de kans op een ongeluk. Fietsers worden afgeleid en moeten hun aandacht verdelen. En dat heeft weer invloed op het reactievermogen, de controle over je fiets en de aandacht voor andere weggebruikers. Zo kun je verkeerssituaties minder goed inschatten en mis je soms verkeersborden of aanwijzingen.
"Ik keek even op mijn telefoon, drie seconden later lag ik op de grond”, aldus Wessel (18 jaar) uit Middelburg.
“Samen kunnen we het een stuk veiliger maken op de Zeeuwse wegen. Vind jij het ook normaal om je aandacht bij het verkeer te houden? Ik kies voor veilig smartphonegebruik en lever hiermee een bijdrage aan de missie: Op weg naar nul vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers.”, Harry vd Maas.

Campagne Aandacht op de weg: "er gaat meer kapot dan je scherm"

A3 poster Mark

 

A3 poster Mark (6.31 MB)