Krijtuiting ‘Ik val op’ voor Zeeuwse scholen

Vandaag 30 oktober 2017 a.s. gaat de regionale fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op!’ van start. De aftrap van de campagne vindt plaats op de Graaf Jan van Nassauschool. Gedeputeerde Harry van der Maas zal samen met de bovenbouw van de school een krijttekening aanbrengen op het schoolplein, die de leerlingen herinnert aan het belang van fietsverlichting.

In het weekend van 28/29 oktober gaat de wintertijd in. Het blijft ’s ochtends weer langer donker. Goede verlichting op de fiets is dan extra belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Een groot gedeelte van de Zeeuwse scholen besteedt aandacht aan de fietsverlichting in het najaar.

De Graaf Jan van Nassauschool is niet de enige plek waar de komende maanden gekrijt wordt op het schoolplein. Meer dan honderd scholen in basis en voorgezet onderwijs doen mee met de actie. Het tekenteam gaat in de eerste week van november langs de scholen om ervoor te zorgen dat overal op het schoolplein ‘Ik val op’ te zien is als de leerlingen het plein verlaten.
Het ROVZ leent in de wintertijd ook een fiets met ‘Monkey Light Pro verlichting’ uit aan basisscholen die extra activiteiten organiseren rondom fietsverlichting en verkeersveiligheid. Daarnaast zet het ROVZ posters, internet, social media en bioscoopreclame in. Ook tijdens de Middelburgse N8vdN8 besteed het ROVZ aandacht aan fietsverlichting. Dat gebeurde met een workshop light-painting in de Kloostergangen. 

Overige activiteiten fietsverlichtingscampagne
Ook hangen op veel middelbare scholen borden met de tekst ‘Licht aan, apps uit’. Uit onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat 30 procent meer fietsers hun fietslicht voeren wanneer direct voordat zij in het donker op de fiets stappen herinnerd worden aan hun verlichting.

Ook de politie levert haar bijdrage. Bij het niet voeren van fietsverlichting wordt een boete uitgedeeld, maar ook een set fietslampjes wordt op de fiets gemonteerd. Zodat de overtreder ten minste wel veilig zijn of haar tocht kan vervolgen.