JongLeren van start in Zaamslag

Officiële start Zeeuwse pilot Jongleren, verkeerseducatie voor peuters

Op 24 september is het startsein gegeven voor Jongleren bij kinderdagverblijf Prokino Juultje in Zaamslag door wethouder Vervaet van de gemeente Terneuzen.

Informatie over de pilot

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen dagelijks betrokken bij het verkeer. Op de fiets of lopend aan de hand van een ouder. Ook op kdv/school/bso besteden we daarom aandacht aan verkeer. Om ouders actief bij het onderwerp te betrekken, krijgen de kinderen van zeven Zeeuwse kdv locaties, die deelnemen aan de pilot, het prentenboek ‘Fixie wil ook mee’ en een fietshelm van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Dit is onderdeel van de Zeeuwse pilot Jongleren, een educatief programma voor peuters. 

 
 
Kleintje op fietsje op plein kinderdagverblijf Juultje
Helmpjes uitgedeeld aan kleintjes tijdens de start pilot JongLeren
 

Jongleren in het verkeer in de provincie Zeeland wordt mogelijk gemaakt door het ROVZ  en uitgevoerd door Stichting Verkeersonderwijs.nl. “Wij hopen dat verkeerseducatie bij deze jonge kinderen bijdraagt aan een goede basis voor hun verkeersdeelname nu en in de toekomst”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas, voorzitter van het ROVZ. Met deze pilot streven wij de doorlopende leerlijn binnen verkeerseducatie na.

Fietsende peutertjes tijdens een verkeerslesje
 

Onderdelen van Jongleren zijn naast de ouderbijeenkomst, ook een training voor pedagogisch medewerkers en een materialenkist met kant en klare materialen om samen met de kinderen mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld een miniatuur stoplicht, speelgoed om bepaalde verkeerssituaties samen te oefenen, maar ook liedjes en oefeningen om samen buiten in de praktijk toe te passen.

achtergrondinfo_pilot_jongleren.pdf