GRIP autotraining voor jonge automobilisten

Op 26 september 2020 is de eerste GRIP autotraining in de Zeelandhallen gegeven. Hierbij kregen de 18 deelnemers een trainingsdag georganiseerd door de ZLM en mede mogelijk gemaakt door het ROVZ. De volgende GRIP training is op zaterdag 3 oktober a.s.

 

Zeelandhallen locatie voor GRIP autotraining
Oefenen remweg op droog en nat wegdek (ervaren hoe lang de remweg is bij diverse snelheden en bij noodstop)

Uit onderzoek blijkt dat jonge automobilisten na het volgen van een autotraining minder schade veroorzaken. Deze GRIP autotraining reikt vaardigheden aan om bewuster de weg op te gaan. Tijdens de trainingsdag wordt er aan zelfinzicht gewerkt en het inschatten van risico’s. De nadruk ligt op het anticiperen op andere weggebruikers en er wordt aandacht besteed aan voertuigbeheersing. Deze training bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Men gaat de weg op in een auto én vrachtwagen en er worden noodstops uitgevoerd. 

 hoe lang is de remweg

Een belangrijk onderdeel van deze training is de groepsdiscussie. Hierbij bespreekt men gezamenlijk het rijgedrag en rijervaringen. Ook in relatie tot afleiding, mobiel telefoongebruik, alcohol, drugs en lachgas. Het grote voordeel van deze training is dat de groepen klein zijn. 

Gestelde voorwaarden deelname

Deze training is geschikt voor jonge automobilisten tussen 18 en 27 jaar. Zij moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ook is enige rijervaring een must. 2-to-Drive rijbewijzen worden niet toegelaten omdat het programma niet geschikt is voor deelnemers met rijbegeleiders (kijk voor meer info over GRIP op www.zlm.nl)

 

Ervaren rijinstructeur Theo Lamper geeft het belang van GRIP aan 

“Jonge automobilisten leren om in een noodsituatie echt door te remmen en de abs te voelen op droge en gladde, natte ondergrond. Zo voelt men het verschil tussen 10 km harder rijden: nog in staat om te kunnen stoppen of ergens tegenaan rijden (langere remweg)”. Zo leren jonge automobilisten om zicht en grip te krijgen op eigen rijgedrag.