Doortrapdag Sint-Annaland, veilig en gezond op de fiets

Doortrapdag succesvol verlopen

 

Gedeputeerde Harry van der Maas, voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), heeft donderdagmiddag 10 september 2020 een rondje mee gefietst op de e-bike tijdens de Doortrapdag. Deze dag vond plaats in Sint-Annaland en door mee te fietsen met de deelnemers vraagt het ROVZ aandacht voor veiliger fietsen tot je 100ste.

Bewegingsles voor de senioren
Middagdeel fietstocht senioren met Harry van der Maas

Doortrapdag

De Doortrapdag is in 2017 gestart door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en valt onder het project Doortrappen. De dag is er op gericht senioren zo lang mogelijk in beweging te blijven houden. Bovendien is fietsen een sociale aangelegenheid. Soepel blijven én samen op pad met de fiets of e-bike dragen er aan bij dat senioren langer gezond kunnen blijven. De slogan van het ministerie: veiliger fietsen tot je 100ste! 

 

Achtergrond Doortrappen

Doortrappen is vanaf de lancering omarmd door de gemeente Goes. Gemeente Tholen pakt met deze Doortrapdag de handschoen op om aan Doortrappen aandacht te besteden. Het ROVZ stimuleert Zeeuwse gemeenten om Doortrappen verder op te pakken zodat in heel Zeeland aandacht is voor deze activiteit.

 
Fietscheck bij één van de deelnemers locatie Anna Zorgt

De Doortrapdag bestaat uit een theorie (ochtend)- en praktijk(middag)gedeelte op één dag waarbij senioren volop tips en hulp krijgen om veilig én met plezier te blijven fietsen. Het ROVZ regelt hierbij de materialen die via het ministerie verkrijgbaar zijn en de begeleiding op locatie. Een fietsenmaker is bereid gevonden om te helpen bij de technische adviezen. De gemeente Tholen heeft via zorginstelling Anna Zorgt en eigen kanalen een oproep geplaatst. Dit heeft 15 deelnemers opgeleverd. Deze dag was coronaproof ingericht. In de ochtend opende wethouder Corniel van Leeuwen van de gemeente Tholen het theoriegedeelte van de Doortrapdag. Vanwege corona maatregelen die gelden voor deze binnen locatie kon de pers hier helaas niet bij aanwezig zijn.

 

Info website Rijksoverheid: Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Ik vind het belangrijk dat we tot op hoge leeftijd lekker kunnen blijven fietsen. Maar natuurlijk wel veilig. Het programma Doortrappen helpt daarbij. Prachtig als nog meer provincies en gemeenten meedoen.”https://www.doortrappen.nl/

Deze activiteit maakt onderdeel uit van de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid. 

Instructie behendigheid op de fiets