ANWB prijsuitreiking verkeersplein

 

Basisschool 't Vogelnest in Zeeland wint ANWB Verkeersplein

Basisschool 't Vogelnest is de winnaar in de provincie Zeeland van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ van het ANWB Fonds. Op 22 september werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, burgemeester Mulder, gedeputeerde verkeersveiligheid Provincie Zeeland, Van der Maas en de heer Geertman, ANWB bondsraadslid Zeeland.

In Zeeland heeft 't Vogelnest, een school in Hengstdijk het ANWB Verkeersplein gewonnen. “We zijn ontzettend blij met het ANWB Verkeersplein”, vertelt Petra de Clippelaar, leerkracht bij basisschool ‘t Vogelnest in Hengstdijk. "Onze leerlingen groeien op in een rustig dorp, waardoor ze te weinig ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties en straks wel naar de middelbare school in Hulst of Terneuzen moeten. Ook zijn er kinderen uit omliggende dorpen die gebracht worden met de auto. Daarnaast ligt onze school aan een drukke weg en de leerlingen komen veelal te voet of met de fiets naar school. Het krijgen van fietservaring en het leren van de verkeersregels is daarom erg belangrijk."

 
 
Leerlingen 't Vogelnest nemen verkeersplein in gebruik
Officiële opening verkeersplein 't Vogelnest

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat: heel veel meters maken. Om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun fietsvaardigheden startte de ANWB de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein, gefinancierd door het ANWB Fonds. Hier kunnen kinderen van groep 1 t/m groep 8 veilig oefenen en ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties.

 

Deze ervaring is nodig, blijkt uit recent ANWB-onderzoek. Hieruit komt naar voren dat leraren zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. Zij hebben de indruk dat kinderen steeds minder ervaring opdoen in het verkeer, terwijl de meesten van hen binnen een straal van 5 km van hun school wonen. Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer".

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. Meer dan 500 scholen gaven zich voor de actie op. Voor meer informatie over de ANWB Verkeerspleinen, kijk op: Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie | ANWB

Speciaal voor Zeeland/het ROVZ heeft de ANWB de prijsuitreiking zo gepland dat het viel in de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid. Weer een mooie verkeersveiligheidsactiviteit op de kalender.