Helmplicht

Het ministerie van I&W start op 21 november 2022 haar campagne rond de helmplicht voor snorfietsers die 1 januari 2023 in zal gaan. Deze campagneperiode loopt door tot en met januari 2023. 

Het doel van deze campagne is om bestuurders en passagiers van een snorfiets over de helmplicht te informeren (voordat deze wet in is gegaan). 

Informatie vanuit het ministerie van I&W rond de helmplicht voor snorfietsers en communicatie campagne ‘helm op’ Regels voor snorfietsen | Voertuigen op de weg | Rijksoverheid.nl  

afbeelding campagneposter helmplicht

Kernboodschap campagne

Jaarlijks vallen er tussen de 30 en 40 verkeersdoden onder de snorfietsers. Om dit aantal terug te dringen is het vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm te dragen. Een snorfiets mag maximaal 25 km per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Vanuit het ministerie start vanaf 21 november de campagne ‘helm op’ en loopt door tot en met 8 januari 2023. De campagne bestaat uit een online inzet en PR offline.

Het ROVZ volgt de landelijke campagnekalender, waaronder deze campagne rond helmplicht ook valt. Om deze campagne te ondersteunen verspreid het ROVZ de campagneposters onder organisaties zoals bibliotheken, tankstations, gemeenten, dorpshuizen, voortgezet onderwijs scholen, HBO scholen en politiebureaus. Alle ROVZ partners ontvangen de campagne nieuwsbrief met info over deze helmplicht en met het verzoek om info te delen in eigen organisatie en via social media kanalen.

 

'Helm op'

Communicatie en oproep aan Zeeuwse gemeenten

Verder verschijnen er posters in horeca en bioscopen in Zeeland (toiletruimtes) tijdens deze campagneperiode.

Ook onderzoekt het ROVZ graag of er mogelijkheden zijn om de campagnes te communiceren via digitale reclameborden zoals in Goes en Terneuzen. In ROVZ nieuwsbrief nr. 27 staat een oproep aan alle gemeenten rond het inzetten van deze informatieborden voor verkeersveiligheidscampagnes.

 

In Nederland zijn er ongeveer 800.000 snorfietsen: deze mogen maximaal 25 km/uur rijden en zijn te herkennen aan de blauwe kentekenplaat. Per jaar vallen er tussen de 30 en 40 verkeersslachtoffers onder snor- en bromfietsers. Tot 1 januari 2023 was de helm niet verplicht voor snorfietsers. Om het aantal dodelijke slachtoffers en (ernstige) gewonden onder snor- en bromfietsers terug te dringen, wordt de helm voor snorfietsers en eventuele passagiers per 1 januari 2023 verplicht. De boete voor het niet dragen van een helm zal dan €100,-, plus €9,- administratiekosten bedragen.

Logo wie zaait moet oogsten
01 juni T/M 30 november 2023

Wie zaait... Moet oogsten

Lees meer
Snelheidcampagne poster
08 mei T/M 09 juli 2023

Snelheid

Lees meer