Snelheidscampagne

 

Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseert de landelijke snelheidscampagne in mei en juni 2020. De campagne spreekt automobilisten aan op hun verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid en die van anderen. De snelheidslimiet geeft de bovengrens aan; zo hard mag je rijden, maar alleen als het kan. Als de situatie erom vraagt, pas je je snelheid aan.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) ondersteunt deze campagne met de regionale campagne 'Bedankt dat je langzamer rijdt!'.

Verder zijn er spotjes op radio en televisie, posters langs de weg en een bioscoopspotje in de Zeeuwse bioscopen. De politie besteedt in deze periode aandacht aan naleving van de snelheidslimieten binnen en buiten de bebouwde kom. Een paar kilometer te hard rijden verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hard rijden.

Vooral binnen de bebouwde kom en op 60 km/u wegen buiten de kom zijn de risico’s van te hard rijden groot. Daar mengen kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers zich met het gemotoriseerde verkeer. Niet beschermd door airbags en gordels, zijn zij degenen die het grootste gevaar lopen ernstig gewond te raken of nog erger.

Snelheid als speerpunt

Snelheid is een speerpunt van het ROVZ. Het pilotproject snelheid: 'Bedankt dat je langzamer rijdt!' is afgerond. De aanpak is succesvol gebleken. Met de handleiding kunnen wegbeheerders die samen met buurtbewoners een snelheidsprobleem willen aanpakken nu zelf aan de slag.

Kijk voor informatie over remweg, botskrachten, boetes, enz. op: daarkunjemeethuiskomen.nl

Contact


Heeft u vragen over de campagne in Zeeland? Neem dan contact op met de campagnecoördinator via rovz@zeeland.nl

handleiding (1.65 MB)