Oogstseizoen

In de maanden juli t/m oktober staan de Zeeuwse polderwegen in het teken van het oogstseizoen. In deze maanden is er meer drukte met onder andere landbouwvoertuigen op plattelandswegen in Zeeland. Tijdens het oogstseizoen zijn agrariërs druk in de weer op het land en de omliggende wegen. Dat zorgt niet alleen voor drukte op de weg, het kan ook voor komen dat bijvoorbeeld graan of slik achterblijft op de wegen. Hoewel agrariërs en de wegbeheerders samenwerken om de weg zo snel mogelijk schoon te maken, willen zij weggebruikers wijzen op deze extra gevaren. Een voorbeeld van een gevaarlijke situatie is graan op de weg. Dit speelt voornamelijk in de maanden juli en augustus voor wielrenners en motorrijders. Zodra het regenseizoen begint in september, komt hier ook het gevaar van slik op de weg bij voor alle weggebruikers. Let daarom in deze periode extra goed op als weggebruiker.

De Zeeuwse agrariërs en loonwerkers willen samen met weggebruikers de weg veilig houden. Vandaar de oproep van de branche en de wegbeheerders om rekening met elkaar te houden. Zorg dat je elkaar ziet of zwaai naar elkaar. Op deze manier werken we samen aan een betere verkeersveiligheid tijdens het oogstseizoen.

Tips voor meer veiligheid op plattelandswegen tijdens het oogstseizoen

Zwaai naar elkaar, dan weet je dat je elkaar gezien hebt.
Zorg altijd dat je oogcontact maakt met de bestuurder van een landbouwvoertuig. Zo weet je zeker dat je gezien wordt en niet ongezien in de dode hoek terecht komt.
Kom je al fietsend een landbouwvoertuig tegen? Ga achter elkaar rijden of stap even af en ga in de berm staan. Een landbouwvoertuig heeft maar weinig uitwijkruimte.
Let op het uitzwenken van landbouwvoertuigen. Houd voldoende afstand.
Let op bijvoorbeeld graan of slik op de weg.
Als het heeft geregend, is het veel gladder doordat er modder op de weg is gekomen. Ook bij een dun modderlaagje is het belangrijk voorzichtig te zijn. Blijf als weggebruiker in dit geval recht sturen, laat het gas los en laat de auto uitrollen.

Slik op de weg

De agrariërs, loonwerkers en wegbeheerders hebben gezamenlijk afspraken gemaakt als het gaat om slik op de weg. Zo willen ze samen zorgen voor meer verkeersveiligheid op de wegen. Lees hier meer over slik op de weg