MONO

De Zeeuwse campagne MONO gaat op 8 maart 2021 van start en volgt de landelijke campagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat:
MONO ‘Ongestoord Onderweg’.

De MONO-campagne richt zich op automobilisten, fietsers en scooter- en brommerrijders. Doel is een sociale norm neerzetten: ongestoord rijden zonder afleiding van je telefoon.
De campagnesite MONO | Kom veilig thuis geeft aan dat ‘als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer’: dit staat voor MONO rijden!
Afleiding in het verkeer is steeds vaker de oorzaak van een verkeersongeval. Bij bellen in de auto is de kans op een ongeval 2x zo groot. Met appen tijdens het rijden, is de kans op een ongeval zelfs 6x zo groot. Social media en verkeer gaan niet samen.
Laat je daarom niet afleiden tijdens het rijden. Het is heel makkelijk om je telefoon zo in te stellen dat je tijdens het rijden geen meldingen meer ontvangt. Dan ben je in één keer MONO!

Tips voor MONO-rijden
Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat je als bestuurder niet afgeleid wordt tijdens het rijden. Zo rij je eenvoudig MONO:
- Schakel de ‘niet storen functie’ in op je
   telefoon;
- Activeer de ‘niet storen’ app;
- Berg je telefoon op en zet deze op stil of
   schakel de vliegtuigmodus in.
Kijk op www.mono.nl  hoe je jouw telefoon MONO instelt. Mensen die jou onderweg berichten, ontvangen dan een berichtje dat je onderweg bent. Ook de omgeving wordt opgeroepen geen berichten te sturen of te bellen als je weet dat iemand onderweg is. Hiermee help je ook anderen om MONO te rijden. Wel zo veilig!

Poster MONO ongestoord onderweg

Zeeuwse MONO acties

MONO-actie basisonderwijs
In maart benadert het ROVZ de scholen die zich hebben aangemeld voor de MONO scoort actie met de vraag of zij de actie hebben uitgevoerd. Door coronamaatregelen is dit wellicht niet gelukt en het ROVZ wil graag kijken of er nog materialen nodig zijn en of de scholen alsnog de MONO scoort actie uit willen voeren.

Ontwerpwedstrijd campagneposter (Zeeuws en landelijk) voortgezet onderwijs

In september 2020 zijn alle voorgezet onderwijs scholen benaderd met de vraag om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd campagneposter. Deze wedstrijd is tweeledig. Zo is voor de Zeeuwse ontwerpwedstrijd kans op een 1ste of 2de prijs, komt de school van de prijswinnaar ook aan bod met een mooi bedrag te besteden aan verkeersveiligheid én krijgt de 1ste prijswinnaar zijn of haar campagneposter te zien in de frames langs de weg wanneer de campagne weer van start gaat. De regionale wedstrijd is gericht op de thema's Snelheid, Fietsverlichting en MONO.

Bovendien gaat de 1ste prijswinnaar door naar de landelijke wedstrijd met zijn of haar ontworpen campagneposter MONO. Hierover volgt later meer nieuws.

Posters en banners MONO campagne:
A4 poster staand
A4 poster liggend
A3 poster staand
Banner Gifje Rij zonder afleiding
Banner Gifje Fiets zonder afleiding

Posters verbod op smartphone gebruik tijdens het fietsen:
Poster A4 Vrouw 1
Poster A 4 Vrouw 2
Poster A4 Man 1
Poster A4 Man 2
Poster A3 liggend formaat