Fietsverlichtingscampagne

Fietsverlichting ‘AAN in het donker'
 

De landelijke campagne rond fietsverlichting is op 26oktober 2020 gestart, hiermee volgt het ROVZ de campagnekalender van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De uitingen en middelen uit deze campagne zijn in een nieuw jasje gestoken en hebben een breed palet aan opvallende kleuren.

Het ROVZ ondersteunt de campagne door het leveren van de campagneposters langs de wegen en in de gebouwen van onze partners bij de ingang. Deze posters worden ook aan de Zeeuwse scholen gestuurd zodat ook zij extra aandacht aan dit onderwerp besteden (via verkeersouders of tijdens de les is er mogelijk al aandacht voor het checken van de fietsverlichting). De mix aan kleurrijke posters zijn, naast de flyer en infographic door het ministerie ook digitaal beschikbaar gesteld.

Fietsen zonder verlichting…..een ongeluk zit in een klein hoekje
Het komt nog te vaak voor dat fietsers in het donker zonder goed werkende verlichting op pad gaan.  Zichtbaarheid is het sleutelwoord bij fietsen tijdens dit jaargetijde: fietsen zonder licht aan is levensgevaarlijk want je bent slecht zichtbaar voor het andere verkeer. En zelf is jouw eigen zicht op de weg ook minder goed hierdoor. Met fietsverlichting aan neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af.
In de top 3 van redenen staat dat ‘de batterijen op zijn, de verlichting kapot is of dat deze gestolen is’.
Gelukkig is het makkelijk om je fietsverlichting jaarlijks te checken en op orde te hebben. Met de campagne Fietsverlichting ‘AAN’ wordt aangegeven dat zichtbaarheid tijdens deelname aan het verkeer belangrijk is!

Wat zijn de regels voor fietsverlichting?
Om goed zichtbaar te zijn voor jouw medeweggebruikers is het van belang om in het donker en bij slecht zicht een goed werkend voor- én achterlicht te hebben op de fiets. Zorg ook voor reflectoren aan de achterkant van de fiets en op de trappers (vaak zitten ze ook op de banden).
Partner VVN geeft op haar website de regels aan voor fietsverlichting, goed om alles rond keurmerk en kleur nog eens te lezen via De regels voor fietsverlichting
Wist je dat een boete ook kan worden gegeven wanneer er zonder licht maar óók zonder reflectie wordt gefietst in het donker of schemer?

Een boete wordt gegeven als:
het voor- of achterlicht niet aan staat als je fietst in het donker, schemer of bij slecht weer/zicht;
je fietst zonder reflectoren op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden van jouw fiets;
het fietslicht een andere kleur heeft, als deze knippert of als je het op een verkeerde plek heeft bevestigd.

100% verkeersveilig, daar gaan we voor
De campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker’ sluit aan bij de ambitie van het ROVZ: 100% verkeersveilig, daar gaan we voor. We willen dat alle Zeeuwen veilig thuis kunnen komen. Wilt u als partner van het ROVZ, school, bedrijf of organisatie ook aandacht vragen voor de campagne of onze ambitie uitdragen, dan ondersteunen wij dat. Via www.rovz.nl zijn verschillende digitale middelen beschikbaar: posters, banners, beeldmerk 100% verkeersveilig.